منبع انبساط بسته چیست و چه کاربردی دارد؟
منبع انبساط بسته، همان منبع تحت فشار پمپ آب است که احتمالا در بسیاری از پارکینگ ها و یا اتاق های تاسیسات ساختمان ها مشاهده کرده باشید. عموماً مخازن انبساط بسته در رنگ های قرمز، آبی و زرد تولید می شوند ولی نوع قرمز و آبی بیشتر متداول است. در گذشته به دلیل تفاوت در تیوپ، برای آب گرم از منبع قرمز و برای آب سرد از منبع آبی رنگ استفاده می شد. ولی در حال حاضر به خاطر یکسان بودن تیوپ، تفاوتی با یکدیگر ندارند.
آیا استفاده از منبع انبساط بسته ضروری است؟
نبود منبع انبساط باعث ایجاد خللی در فرایند آبرسانی و افت فشار آب ساختمان نمی شود ولی نبود این منبع آب موجب بالا رفتن هزینه برق، افزایش کارکرد پمپ و در نتیجه کوتاه شدن شدید عمر پمپ می گردد. به این دلیل که با هر بار باز شدن شیر آب، پمپی که مستقیما در مدار قرار گرفته مکرارا شروع به پمپاژ آب می کند.
حتی اگر زمان باز شدن شیر آب بسیار کم باشد. پمپ آب با روشن و خاموش شدن مکرر مستهلک و فرسوده می شود.
سایز مناسب منبع انبساط؟
منبع انبساط در سایز ها مختلف در ابعاد و حجم های متفاوت ساخته می شود. معمولا برای یک ساختمان سه طبقه یا دارای سه واحد، از منبع انبساط 40 تا 50 لیتری استفاده می شود. اما تشخیص اندازه منبع برای ساختمان های بزرگتر به این آسانی نمی باشد و به کمک روش محاسبات مهندسی دقیق صورت می گیرد و چون آب باید بین طبقات مختلف و واحد ها با فشار مناسب توزیع شود. معمولاً در کنار این منبع، از یک مخزن پلی اتیلن ذخیره آب نیز استفاده می شود.
عوامل تاثیر گذار در افت فشار که در محاسبه اندازه منبع تحت فشار مورد استفاده قرار می گیرد عبارت اند از توان پمپ ،میزان دبی آن، ارتفاع ساختمان ، تخمین میزان آب مصرفی ساختمان و تعداد نفرات …. می باشد.
انواع مخزن انبساط بسته یا مخزن تحت فشار
منبع انبساط بسته انواع گوناگونی دارد اما دو نوع متداول آن منبع انبساط بسته دیافراگمی و منبع انبساط بسته تیوپ دار است.
برای افزایش یا کاهش فشار داخل منبع تحت فشار تیوپی یا دیافراگمی به آن آّب ( هوا ) تزریق یا از منبع خارج می کنند. منبع تحت فشار دیافراگمی از دو بخش تشکیل شده است که بخشی از آن توسط هوا یا گاز نیتروژن تحت فشار پر می شود و در بخش دیگر فضایی خالی است که این قسمت خالی منبع تحت فشار با ورود و افزایش حجم آب انبساط پیدا می کند.
قسمتی که با گاز یا هوا فشرده پر شده، دارای فشار معینی می باشد که فشار حداکثری را تحمل کرده و بیشترین حالت تراکم هوا را در خود جای می دهد. آبی که در قسمت پایینی دیافراگم قرار دارد با افزایش حجم آب باعث می شود دیافراگم بین دو قسمت به سمت قسمت گازی حرکت کند و دیافراگم به سمت قسمت هوا فشار می آورد و آن را متراکم تر می نماید. درنتیجه فشار مورد نیاز برای ارسال و توزیع آب در سیستم آب رسانی تامین می شود.
برای مشاهده لیست قیمت منبع تحت فشار و مخزن تحت فشار هاماک و واتس کلیک نمایید
منبع دیافراگمی
منبع دیافراگمی دارای سه بخش می باشد: فلنج، تیوپ (دیافراگم) و پوسته منبع . تیوپ لاستیکی (دیافراگم لاستیکی که در میان بدنه و قسمت پایین و بالا منبع را از هم جدا می کند ) در درون پوسته منبع قرار دارد. و توسط فلنج لبه دهانه تیوپ با بدنه پوسته محکم می شود و این کار موجب آب بند شدن منبع تحت فشار می شود.
پوسته و بدنه منبع
جنس پوسته و بدنه منبع فلزی می باشد، از ورق فلزی درست می شود و در کارخانه به صورت دو نیم کره ساخته می شود و پس از آن این دو نیم کره را به هم جوش می دهند. بعد از متصل کردن دو نیم کره و جوش دادن ، بازرسین آنها را بررسی می نمایند تا ایمنی و صحت جوش آنها را تایید کنند. بعد از تاییدیه بازرسین تیوپ و فلنج در محل خود نصب می شوند. تیوپ باید طوری در پوسته قرار گیرد تا نیم کره ها به صورت مساوی پر کند. منبع تحت فشار در شرایط استاندارد ، توانایی تحمل فشار 10 تا 15 بار را دارد.
تیوپ منبع تحت فشار
تیوپ درون منبع از جنس لاستیک می باشد که از انعطاف پذیری بالا و استحکام بالایی برخوردار است. بعد از مدتی امکان دارد تیوپ منبع تحت فشار سوراخ شود و مشکلی برای آن ایجاد شود و نتواند فشار مورد نیاز را تامین نماید. (در این صورت می توانید تیوپ منبع تحت فشار را تعویض نموده و دوباره آن را راه اندازی نمایید ). در چنین حالتی باید منیع تحت فشار تعویض گردد و نمی توان ان را تعمیر کرد. و باید این نکته را در نظر گرفت که تیوپ منبع تحت فشار کاملا باید بهداشتی باشد زیرا تیوپ با آب شرب مصرفی تماس مستقیم دارد و آب درون آن ذخیره می شود. تیوپ محصولات ما بهداشتی و عاری از هرگونه آلودگی می باشد.
فلنج منبع تحت فشار
فلنجی که در منبع تحت فشار قرار می گیرد نباید جوش بدهند بلکه باید پرس شود. زیرا از محل جوش ها بعد از مدتی امکان نشتی وجود خواهد داشت. (و توسط فلنج لبه دهانه تیوپ با بدنه پوسته محکم می شود و این کار موجب آب بند شدن منبع تحت فشار می شود)
طرز کار منابع انبساط بسته در سیستم آبرسانی ساختمان
نحوی کار منبع انبساط به شکلی است که پمپ، آب را با فشار وارد منبع انبساط می کند و در فشار که روی آن تنظیم شده قطع می شود. و با باز شدن شیر آب در سیستم آب رسانی، ابتدا آب ذخیره در منبع با فشار هوای فشرده و فشار تیوپ، آب را وارد لوله های ساختمان و به خروجی می رساند. اگر حجم آب مصرفی کم باشد پمپ روشن نمی شود ولی اگر زمان باز بودن شیر آب زیاد باشد و حجم آب مصرفی زیاد تر از ذخیره آب مخزن باشد، سریعان پمپ فعال شده و آب را به منبع تحت فشار پمپاژ و آن را پر می نماید. فشار آبی که در منبع انبساط ذخیره می شود مساوی با فشاری است که پمپ می تواند آب را ارسال نماید.
بهتر است در زمان نصب، منبع تحت فشار را در مسیر مکش پمپ سیر کولاسیون شوفاژخانه بسته شود. از این طریق قسمت مکش زیر فشار ثابتی کار می کند و قرار دادن منبع تحت فشار در مسیر دهش پمپ موجب می شود که بازدهی و کارایی پمپ کاهش پیدا می کند. جایی برای نصب منبع مناسب می باشد که فشار کمی به پمپ بیاید زمانی که روشن می شود. برای مثال ساختمانی که دارای یک طبقه است، نقطه کم فشار نزدیک مسیر مکش پمپ می باشد ولی در ساختمان های تعداد طبقات زیاد دارند، نقطه کم فشار در کنار بالاترین قسمت در مسیر لوله برگشتی به پمپ می باشد.
در صورت نیاز به خرید انواع مخازن ذخیره آب و یا مشاوره های بیشتر با کارشناسان فروش مگاپلاست ایران تماس بگیرید.
02155219861 – 02155219862