مخزن آب دامداری و مرغداری و یا منبع آب پرورش دام و طیور در مزارع یا فارم های پرورشی لازم و ضروری است. منبع، تانکر اب و یا مخزن آب مناسب برای یک پرورش دهنده دام و طیور یکی از دغدغه های عمده می باشد. به عبارت دیگر یک پرورش دهنده برای تکمیل فارم یا مزرعه پرورش دام و طیور خویش نیاز ضروری به تهیه مخزن آب، منبع آب و یا تانکر آب دارد. واژه های مخزن، منبع و تانکر آب در ایران به صورت یکسان و هم معنی در نظر گرفته شده است به همین دلیل در سراسر این نوشته بارهای این واژه ها استفاده شده است.
برای اطلاع از لیست قیمت و خرید مخزن آب پلی اتیلنی برای دامداری و مرغداری با شماره 02155219861 – 02155219862 تماس حاصل نمایید
منبع آب نیز در حجم های متفاوتی در بازار موجود است. بنابراین تعیین حجم مناسب مخزن اب یک فاکتور بسیار مهم برای پرورش دهندگان دام و طیور است. بدین ترتیب خرید تانکر اب مناسب باید بر مبنای محاسبات دقیق و تعیین میزان نیاز اب فارم می باشد. به همین دلیل برای کمک به پرورش دهندگان در این صفحه محاسبات و راهنمائیهای لازم برای تعیین حجم آب مصرفی در یک فارم ارائه می شود.
از سوی دیگر آب یک استلزام مهم در راه اندازی دامداری است و تاثیر بسیار مهمی در پرورش دام، راندمان و افزایش تولید دارد. از این رو دانستن اطلاعات مربوط به پیش نیازهای ابی و منابع بالقوه اب برای طراحی سالانه و روزانه و انتخاب مخزن اب و تانکر اب مناسب ضروری است.
مصرف آب مورد نیاز برای فارم و تعیین حجم منبع آب
هدف از طراحی مصرف آب فارم دانستن و تعیین اطلاعات مرتبط با میزان اب مورد نیاز، زمان نیاز به اب، محل نیاز به آب، انتخاب مخزن آب مورد نیاز، تعیین حجم منبع آب و ….است. طراحی مرتبط با مصرف آب فارم همچنین خطرات مرتبط با تامین اب و سیستم ذخیره آب و جا نمایی منبع و تانکر آب را نیز دربرمی گیرد.
عناصر ضروری در طراحی سیستم ابی عبارتند از:
- فهم کل نیازهای آبی مزرعه
- ارزیابی اتکاپذیری منابع آبی
- تعیین اندازه مخزن آب مورد نیاز
- تطبیق میزان اب در دسترس با تعداد دامها
- طراحی میزان عرضه اب مزرعه و سیستم توزیع و لوله کشی
- تعیین میزان دوام آوردن منابع تغذیه آب در زمان های خشکسالی طولانی
کمبودها و نواقص اب دام ها می تواند محدودیت زیادی بر تولید اعمال کند. فقدان اب می تواند به معنای از بین رفتن دام و تلف شدن آنها باشد. کیفیت پایین اب همچنین می تواند در انتخاب دام مدنظر برای پرورش نیز محدودیت ایجاد کند.
بالانس اب مزرعه
یک عنصر کلیدی در طراحی سیستم آبی مزرعه تعیین بالانس آبی سالانه کل مزرعه می باشد.
یک بالانس ابی شامل موارد زیر است:
- نیازهای آبی
- منابع تغذیه آبی
- موازنه میان عرضه و تقاضای آب
- میزان ذخیره آب در مخزن آب و منبع آب
اطلاعات حاصل از بودجه ابی همراه با تعیین توزیع اب، کیفیت آن و نیز وضعیت جوی و الگوهای فصلی آن می تواند تصمیم گیری در خصوص مخزن اب و سیستم اب مزرعه را راهنمایی نماید.
محاسبات روزانه مصرف اب دام برای تعیین حجم منبع آب
اب روزانه متناسب با متغیرهای گوناگونی از جمله انواع متفاوت دام ها و همچنین سطح فعالیت دام ها تعیین می شود. همچنین مسائلی چون شرایط محیطی و جوی و نیز نوع علوفه و آب در دسترس نیز بر میزان مصرف آب تاثیرگذار هستند. همچنین مهم است که به یاد داشته باشیم اوج مصرف در منطقه شما می تواند به صورت معناداری از آمار و ارقامی که ارائه می شود بالاتر باشد.
میزان اب مصرف میانگین روزانه و سالانه
مصرف آب متوسط گوسفند
واحد دام | روزانه | روزانه زمستان | روزانه تابستان | سالانه |
پرستار خوراک خشک | 10 | 6 | 14 | 3650 |
سال اول درمرتع خشک | 4 | 2.4 | 6 | 1460 |
بالغ در مرتع خشک | 6 | 4.2 | 10 | 2190 |
سال اولی درمرتع ابیاری شده | 1.1 | 0.7 | 1.5 | 400 |
بالغ درمرتع ابیاری شده | 3.5 | 2.1 | 4.9 | 1280 |
مصرف آب متوسط گاو
واحد دام | روزانه | روزانه در زمستان | روزانه در تابستان | مصرف سالانه |
شیری خشک | 80 | 48 | 112 | 29,200 |
شیرده | 150 | 90 | 210 | 54,750 |
گاو گوشتی | 80 | 42 | 100 | 29,200 |
گاو از شیرگرفته | 55 | 30 | 70 | 20,075 |
مصرف آب متوسط اسب
واحد دام | روزانه | روزانه در زمستان | روزانه در تابستان | مصرف سالانه |
در حال کار | 55 | 33 | 77 | 20,075 |
در حال چرا | 35 | 21 | 49 | 12,775 |
مصرف آب متوسط طیور
واحد دام | روزانه | روزانه زمستان | روزانه تابستان | سالانه |
مرغ تخم گذار | 0.33 | 0.2 | 0.46 | 120 |
مرغ گوشتی | 0.18 | 0.1 | 0.25 | 65 |
بوقلمون | 0.55 | 0.3 | 0.77 | 200 |
مصرف آب متوسط بز
واحد دام | روزانه | روزانه در زمستان | روزانه در تابستان | مصرف سالانه |
خشک | 4.5 | 2.7 | 6.3 | 1645 |
شیرده | 6 | 3.6 | 8.4 | 2190 |
لزوم خرید مخزن آب برای حفظ کیفیت آب
منبع آب می تواند شما را از کیفیت آب مصرفی دام ها مطمین سازد. اصولاً بهره مندی از آبی که مناسب هدف شما باشد بسیار مهم است. کیفیت آب می تواند در موارد زیر تاثیرگذار باشد:
- رشد علوفه
- سلامتی دام ها
- کیفیت خاک
- تجهیزات فارم
- استفاده های محلی
کیفیت منبع آب همچنین در نسبت با ورودی های خارجی و اب و هوا نیز تغییر می کند.
منبع اب و منابع تغذیه اب می تواند به صورت فصلی و سالانه بسیار متغیر باشد. برای طراحی اب در یک مزرعه مهم است که تمامی منبع اب های موجود و میزان ذخیره سازی آب در آن مورد بررسی باشد.
همچنین مهم است که ملاحظه کنیم که میزان رواناب ها معادل میزانی نیست که باید ذخیره نمود. برای مثال، زمانی که یک مخزن آب یا یک تانکر پر می شود، اب سرریز می شود و به محیط برگردانده می شود.
تبخیر سبب افزایش غلظت نمک می شود در حالیکه آب سبب رقیق سازی نمک خواهد شد اما ممکن است سبب افزایش رسوبات، مواد معدنی، کودها و مواد مغذی شود. بر این اساس بایستی نظارت مستمر و دائمی بر فرایند حفظ و ملاحظه تبخیر آب مخصوصا در تابستان و ایام خشکسالی صورت پذیرد.
سطوح کیفی تحمل آب احشام
عنصر | آب باران | حد بالا | تاثیر |
Calcium | 40mg/L | >1000mg/L | کمبود فسفر |
Magnesium | 0–19mg/L | > 1000mg/L | اسهال |
Nitrate | 10mg/L 1mg/L |
>1500mg/L nitrate, >30mg/L nitrite |
مرگ، تهوع |
Sulfate | 250mg/L | >1000-2000 mg/L | اسهال |
Aluminium | 0.05–0.2mg/L | 5mg/L | کمبود فسفر |
Arsenic | 0.5mg/L | اسهال، تهوع | |
Copper | 1mg/L | 0.5mg/L | تخریب جگر |
Fluoride | 1mg/L | >2mg/L | آسیب به دندانها |
Iron | 0.3mg/L | Low toxicity | |
Lead (notifiable disease*) | 0.015mg/L | 0.1mg/L | به هم ریختگی، نابینایی |
Molybdenum (related to copper) |
0.15mg/L | نازایی، آسیب اسکلتی | |
pH | 6.5–8.5 | >9 <5 |
افزایش الومینیوم و کوپر |
Total Dissolved Solids | 500mg/L | Variable generally > 5000mg/L |
کاهش وزن، تهوع، اسهال |
تانکر آّب از این زاویه بسیار حیاتی است زیرا مانع تبخیر اب شده و در عین حال امکان افزایش و کاهش مواد معدنی به اب را فراهم می سازد.
محدودیت بالایی سطوح مواد معدنی و فلزی که در جدول بالا توصیف شدند، متناسب با جغرافیای محلی و شرایط اسیدی همراه با سطوح شوری بالا یا مدیریت های ویژه تغییر می یابند. اگر اغذیه دام ها دربردارنده مواد معدنی خاص باشند محدودیت ها کمتر می شوند.
منبع آب برای جلوگیری از شوری اب
منبع آب و تانکر اب مناسب برای تنظیم شوری آب ضروری است. شوری آب یک مسئله مهم در حفظ کیفیت آب است جایی که نمک های انباشت شده در محیط پخش شده و راه خود را به مسیرهای آبی باز می کنند. تبخیر این بسترهای آبی سبب افزایش غلظت نمک و متعاقباً مشکلات بعدی خواهند شد.
شوری اب، به تمامی نمک های معدنی که در آب هستند مربوط می شود مانند سدیم، کلسیم، مگنزیم، کلرید، سولفات و کربنات. سطوح بالای شوری آب می تواند اب را برای نوشیدن و ابیاری نامناسب سازد. می توان از روش رسانایی الکتریکی (Electrical conductivity ) برای تعیین سطح شوری آب استفاده نمود. هرچه عدد بالاتر ، محتوای نمکی اب نیز بیشتر. واحدها بر حسب میکرو سیمن بر سانتیمتر (micro siemens/centimetre (µs/cm)) هستند.
سطوح تحمل شوری اب برای احشام
نوع دام | میزان تحمل | EC (µS/cm) | mg/L* (ppm) |
مرغ گوشتی | Production decline begins | 3100 | 2000 |
مرغ گوشتی | Maximum level | 6250 | 4000 |
خوک | Production decline begins | 3100 | 2000 |
خوک | Maximum level | 6250 | 4000 |
اسب | Health / growth affected | 6250 | 4000 |
اسب | Maximum level | 10,900 | 7000 |
گاو شیری | Production decline begins | 4700 | 3000 |
گاو شیری | Maximum level | 9300 | 6000 |
گاو گوشتی | Production decline begins | 6250 | 4000 |
گاو گوشتی | Maximum level | 15,600 | 10,000 |
گوسفند | Production decline begins | 6000 | 3800 |
گوسفند | Maximum level | 10,000 | 6400 |
میش از شیر افتاده | Production decline begins | 9300 | 6000 |
میش از شیرافتاده | Maximum level | 21,800 | 14,000 |