امروزه مخزن پلی اتیلن پرکاربردترین مخزن آب برای استفاده به عنوان مخزن آب شرب در ایران به شمار می آید. همانطور که از نام این منبع آب شرب مشخص است از پلی اتیلن برای تولید این محصولات استفاده شده است. در میان عوام بسیاری به مخازن پلی اتیلن، مخازن پلاستیکی نیز می گویند. بسیاری از ما نسبت به مواد پلاستیکی برای تولید محصولات خوش بین نیستیم و حتی بسیاری متقدند که نباید مایعاتی همچون آب را در مخازن پلاستیکی ذخیره سازی کرد.
در این رابطه باید گفت مخازن پلی اتیلن در صورتی که از پلی اتیلن خالص و بدون افزودن مواد بازیابی شده و … استفاده شود کاملاً بهداشتی و سازگار با مایعاتی همچون آب است و نباید این مخازن را با سایر محصولات پلاستیکی مقایسه کرد. اگرچه پلی اتیلن نیز زیر مجموعه پلاستیک ها ست ولی حتی در بسیاری از کشورهای پیشرفته نیز از پلاستیک هایی همچون پلی اتیلن برای تولید انواع محصولات مرتبط با صنایع غذایی و بهداشتی استفاده می شود.
پلی اتیلن چیست؟
پلی اتیلن از سنتز شیمیایی اتیلن به وجود می آید که در ترکیبات نفت خام موجود بوده و از این ترکیبات استخراج می شود.
پلی اتیلن را جزء پلیمرهای گرمانرم ها به شمار می رود و آن را با نام اختصاری PE نشان می دهند. این مواد در صنایع بسیار مختلفی از جمله پلاستیک سازی و خودروسازی مورد استفاده قرار می دهند. ساختار اتمی و درون مولکولی این عنصر سبب شده است که از کارایی بسیار فوق العاده ای برخوردار باشد و به همین جهت نیز توانسته است نظر و توجه بسیاری از پژوهشگران را به خود جلب کند.
محققین با انجام آزمایش های بسیار گوناگونی در این زمینه، توانسته اند به برخی از ویژگی های بی نظیر این ماده پی ببرند و بتوانند آن را در صنایع مختلف مورد استفاده قرار دهند. انواع گوناگونی از پلی اتیلن وجود دارد که از جمله ی آن ها می توان به پلی اتیلن سنگین، سبک و خطی اشاره کرد.
هر یک از این انواع دارای کاربردها و ویژگی های مختلفی می باشند. در کشورهای پیشرفته و توسعه یافته با کشف راز موجود در این عنصر، در تمام صنایع به مدت بسیار طولانی این ماده استفاده کردند و امروزه نیز شاهد استفاده روز افزون عنصر پلی اتیلن در کشور خودمان هستیم.
روش تولید مخزن آب پلی اتیلن
چرخش قالب در حین مرحله سرمایش نیز ادامه پیدا میکند تا پلاستیک شکل مطلوبش را بگیرد و جامد شود. هنگامیکه پلاستیک به اندازه کافی سخت شد، سرمایش و چرخش متوقف شده تا قطعه پلاستیکی را از قالب خارج کنند. در این مرحله، چرخه فرایند دوباره تکرار میشود.
البته همه ماشینهای قالب گیری دورانی نیاز به مراحل گرمایش و سرمایش ندارد. اگر از مایع واکنشگری مثل اپوکسی یا رزین پلی استر غیر اشباع دارای مادهٔ پخت استفاده شود، تشکیل ساختار تک لایه بدون حرارت دهی خارجی انجام میشود.
در حال حاضر بیش از ۸۰ درصد مواد مورد استفاده در فرایند قالبگیری دورانی برای تولید مخازن پلاستیکی از خانواده ی پلی اتیلن است.قالبها مورد استفاده معمولاً دیوارههای نازکی دارند که با طراحی مناسب قالب میتوان قطعات پیچیدهای مانند جعبههای دو جداره و چند وجهی را که تولید آن با روشهای دیگر دشوار است را تولید کرد.
در دستگاههای جدیدی که دارای چند بازو می باشند می توان قالب های مختلفی را به کارگرفت. با کنترل فرایند صحیح و طراحی قالب مناسب، ضخامت دیواره قطعات بدست آمده با روشهای قالب گیری چرخشی بر خلاف قالب گیری دمشی یا گرما شکل دهی دو صفحهای، کاملاً یکنواخت خواهد بود. علاوه بر آن محصولات تولیدی عاری از نقطه و خط و جوش خواهد بود و نیازی به عملیات تکمیلی ندارد.
پس از مراحل فوق نیاز است تا آزمون هایی برای اطمینان از کیفیت محصولات تولید شده گرفته شود. تمامی محصولات بر اساس استانداردهای تدوین شده جهانی مانند استاندارد انجمن آمریکایی مواد (ASTM) و استاندارد استرالیا نیوزلند(AS/NZ) کنترل می شود.
معمولاً برای اندازه گیری ضخامت محصولات از دستگاه ضخامت سنج اولتراسونیک استفاده می شود. ضخامت قسمت های مختلف محصول شامل دیواره و پایه ها با استفاده از این دستگاه اندزاه گیری شده که بر اساس معیارهای استاندارد ASTM به دقت کنترل می شوند.
آزمایش تست ضربه بر اساس استاندارد مذکور به این صورت است که نمونه ای از محصول تولید شده برش داده شده و آن را تا دمای -۳۶ درجه سانتی گراد به مدت حداقل ۳۰ دقیقه سرد کرده و سپس با استفاده از دستگاه پرتاب دارت آن را مورد آزمایش قرار می دهند. اگر نمونه بر اثر ضربه وارده بشکند یا سوراخ شود آن محصول کیفیت لازم برای فروش را نداشته و مردود محسوب می شود.